Cele Mai Bun Expectorante Natural Pentru Eliminarea Sputei – Iată Cum Se Prepară

Expectorant natural

Sputa este mucusul de la nivelul căilor respiratorii pe care îl eliminăm prin tuse. Dacă vrei să afli cum se prepară un expectorant și de ce se formează sputa, citește în continuare.

Sputa acționează ca un umidificator, previne uscarea organelor și captează substanțele care irită gâtul. Principalii factori responsabili de formarea sputei sunt gripa, sinuzita, răceala, tusea, consumul excesiv de alimente picante, infecția tractului respirator, laringita, amigdalita, fumatul excesiv, sarcina și aerul poluat.

Care sunt simptomele acumulării sputei în plămâni?

Sputa este produsă în diferite părți ale corpului. Atunci când se acumulează în plâmâni, prezintă unele simptome, precum:

  • Respirație șuierătoare
  • Mucus dens care este eliminat prin tuse
  • Iritația gâtului
  • Dureri în piept
  • Respirație dificilă

Dacă te confrunți cu aceste simptome, ar trebui să mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament eficient.

Cum să faci un expectorant acasă?

Deși flegma este utilă, poate fi deranjantă. Prin urmare, trebuie să învățăm să ne pregătim un expectorant natural pentru a scăpa de spută.

Cele mai bune expectorante naturale:

  • Oțet de mere – poți scăpa de tuse cu oțet de mere, care este folosit ca un decongestionant natural. Oțetul de mere conține potasiu și ajută la combaterea infecțiilor care cresc producția de spută. Pentru eliminarea sputei, se recomandă consumul de oțet de mere diluat cu puțină apă.
  • Ulei de mentă – este unul dintre cele mai utilizate remedii pentru ameliorarea congestiei. Mentonul, unul dintre componentele principale ale uleiului de mentă este un expectorant natural. Adaugă câteva picături de ulei de mentă într-un vas cu apă fierbinte. Acoperă-ți capul cu un prosop și respiră aburul uleiului de mentă. Repetă această procedură de 1-2 ori pe zi.
  • Apă sărată – ajută la combaterea gripei și răcelii. Adaugă o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și fă gargară cu acest amestec de 3 ori pe zi.

De asemenea, poți scăpa de flegmă și cu ajutorul nucilor. Fierbe coaja de nucă într-un vas cu apă timp de 2-3 minute, iar când culoarea apei se schimbă, oprește aragazul. Poți consuma câte un pahar din această apă în fiecare zi.

Ridichea neagră este, de asemenea, un bun expectorant. Curăță o ridiche, scobește-o în interior și adaugă o lingură de miere în ea. Fă o mică gaură în fundul ridichii și pune-o într-un pahar pentru ca mierea să se scurgă încet. Consumă apoi mierea care s-a scurs.

Ceaiul de mentă ajută la eliminarea sputei. Poți consuma ceai de mentă sau poți inhala aburul care iese din ceai.