Cum Îți Dai Seama Că Ești Anemic? Simptomele Anemiei

Simptome anemie

Corpul tău încearcă să te avertizeze prin diferite semne, atunci când suferi de anemie. Anemia este o afecțiune în care concentrația de hemoglobină din sânge este sub nivelul normal.

Hemoglobina este o proteină prezentă în eritrocite (globule roșii). Pigmentul său este cel care dă culoarea roșie sângelui. De asemenea, are rolul de a transporta oxigenul, ducându-l de la plămâni în țesuturile din tot corpul. Simptomele anemiei pot fi cauzate de mai mulți factori.

Aproximativ 50% dintre cazurile de anemie se datorează deficitului de fier, determinat de o dietă săracă în alimente ce conțin acest mineral. De asemenea, anemia poate fi cauzată și de deficitul de folat, vitamina B12, vitamina A, inflamație cronică, infecții parazitare, boli ereditare și boli autoimune.

Cei mai vulnerabili la anemie sunt copiii cu vârsta sub 2 ani, femeile însărcinate și cele aflate la vârsta fertilă.

Tipurile și cauzele anemiei:

  • Anemie acută – apare de obicei din cauza unei sângerări excesive cauzate de o leziune internă.
  • Anemie cronică – este cauzată de un factori ereditar, dar unele persoane se confruntă cu ea atunci când când au un deficit de nutrienți.

Simptomele anemiei

Dacă te confrunți cu aceste simptome trebuie să ceri ajutorul medicului pentru că este posibil să suferi de anemie.

Oboseală și lipsă de energie

Când se reduce numărul celulelor purtătoare de oxigen, capacitatea organismului de a furniza oxigen către toate țesuturile este compromisă. Deoarece oxigenul este un combustibil esențial pentru funcționarea celulelor, atunci când cantitatea acestuia se reduce apar simptome precum oboseală, slăbiciune, amețeală, dificultăți de concentrare și dureri de cap.

Respirație scurtă

Acest simptom apare, de obicei, în cazuri severe de anemie sau la pacienții care au deja un anumit grade de disfuncție cardiacă și/sau pulmonară. Deoarece cantitatea de oxigen care ajunge în celule este insuficientă, organismul accelerează ritmul respirator în încercare de a crește oxigenarea sângelui.

Tahicardie

La fel cum există o creștere a frecvenței respiratorii, există și o creștere a activității inimii. Inima funcționează într-un ritm mai alert crescând cantitatea de sânge care ajunge la țesuturi.

Dureri în piept

La pacienții cu boli de inimă, oxigenarea redusă a țesuturilor și creșterea frecvenței cardiace s-ar putea să nu fie bine tolerate. Dacă pacientul are deja probleme cu inima, s-ar putea să se confrunte mai des cu dureri în piept.

Surse alimentare de fier

Fierul este un micronutrient esențial pentru viață și are un rol important în sinteza globulelor roșii și în transportul oxigenului în organism. Există două tipuri de fier care se găsește în alimente: fier hemic (se găsește în produse de origine animală) și fier non-hemic (se găsește în legume).

Deoarece fierul non-hemic are o biodisponibilitate scăzută, se recomandă consumul de alimente (la aceeași masă) care îmbunătățesc absorbția acestui nutrient, precum produsele bogate în vitamina C și A.